Diverse

Vemork og Tungtvannskjelleren

Ikke akkurat en topptur, men velger å dele denne her uansett. Alle bildene finner du nederst.

Det er ikke første gang jeg er på Vemork. Men i år har de fått en veldig interessant utvidelse. De har gravde frem det de kaller for Tungtvannskjelleren. Rett og slett de delene som var målet for aksjonen Gunnerside. En av fire sabotasjeaksjoner som ble gjennomført på Rjukan under krigen.

Nå har de stengt parkeringen på Vemork for publikumsparkering. Dvs de har flyttet parkeringen ned til sentrum, og gjestene transporteres med busser opp og ned. Denne bussen er inkludert i billetten som koster 200,-. Det anbefales å forhåndsbestille billetter for å være garantert plass.

Jeg tok bussen opp kl 11. Vel oppe på parkeringen ved Vemork, står det 2 minibusser som shuttler folk opp og ned til selve kraftverket. Det er lov å gå om du vil, men det er ett stykke og ganske bratt opp.

Når jeg kommer inn oppe, så blir det informert om en film oppe ved kafeen som viser aksjonene komprimert i en 30 minutters filmsnutt. Og så går det guidet tur hver hele time. Denne anbefales, og du får mye mer informasjon enn om du går rundt på egenhånd. Du kan selvsagt vandre rundt før og etter å utforske selv.

Guidet tur – Anbefales

Guiden var en etterkommer av en av de som arbeidet inne i kraftverket, og startet først med å fortelle om det som foregikk inne i selve maskinhallen. Etterpå gikk vi ut bak og sto på sporet til toget som hadde blitt brukt fra å frakte alt fra byggematerialer til ferdige produkter. Videre var det inn og se en filmsnutt med bilder fra bade Notodden og Rjukan på storhetstiden. Til slutt ute, fikk vi mer inn blikk i hvordan Gunnerside aksjonen hadde foregått. Hvor hadde de forskjellige soldatene oppholdt seg, hvor hadde de gått, osv.

Tungtvannskjelleren

Til slutt var det en tur ned i den nye Tungtvannskjelleren. Dette var ikke en del av guidet tur. Her var det produksjonen av tungtvannet foregikk. Og ikke minst, det var her sabotørene plasserte sprengladningene som ødela produksjonen. Her ser du detaljer etter eksplosjonen, vridd stål og hull i betongen. Hele kjelleren som er utgravd er bygget inn i ett flott bygg, der du blir ledet rundt med piler på gulvet, og kan gå en rundtur.

Etter jeg var mett på inntrykk, vandret jeg ned til bussen igjen og kom meg tilbake til Rjukan.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.