Fotturer,  Telemark

Rjukan og Kjærlighetsstien

Måtte ut og lufte meg igjen på kvelden før jeg dro av gårde fra Rjukan. Og fant en sti som kalles for byvandring, men hadde også navnet kjærlighetsstien.

Aller først var det innom Rjukan stasjon. Her står det en del vogner merket RjB, Rjukanbanen. 2 av vognene i tre ser nyoppusset opp, og det er de nok. Ser at det går tur ned til Mæl og tilbake igjen hver dag. Dette får jeg prøve neste gang sjansen byr seg.

Turen gikk gjennom handlegata, og et par andre gater før den gikk litt opp i lia. Godt med litt stigning ihvertfall så pulsen kom seg opp litt. Men allikevel en lettgått tur, med en god og brei sti som er lett å følge.

Klebersteinsbruddet i Bøura

Oppfor Rjukan Sykehus, så var det ett skilt som pekte opp skråningen. Her i Bøura var det i sin tid et klebersteinsbrudd. Her var det drift i en kort periode i 1930 åra. Og det ligger fortsatt igjen maskinrester etter den tiden. Stien opp var til tider svært bratt. Men det var tålig tørt og greit å komme seg opp nå.

Oppe så ser jeg vogna som ble brukt til å frakte steinen ned fra bruddet. Og stien jeg har fulgt opp, var banen denne gikk på. Skinnene var der ikke lenger. Men noen steder så lå svillene igjen og fungerte som trappetrinn. Andre steder har det enten vært konstruksjoner som har holdt skinnegangen oppe, eller så er grunnen her skylt bort.

Ellers så var selve “Spelet”, som wiren surres inn på og brukes til å trekke vogna opp/slippe ned, også liggende igjen der oppe. Og man kan lure seg på hvordan i all verden de har klart å frakte denne kolossen opp. Det har nok vært i deler, men trommelen til wiren er ca 1 meter lang og 50/60 cm i diameter. Og det er nok ganske tungt.

Ellers var det her oppe en del rester etter bål, og presenninger som har blitt brukt til gapahuk, etc.

Nede igjen så avslutter stien med en lang trapp som ender opp nede ved kirken. Og da er det Månastien igjen tilbake. Men jeg går over hengebroen, oppkalt etter Knut Haugland, en av sabotørene i Kompani Linge som deltok i Operasjon Grouse og Gunnerside.
Og så går ferden tilbake opp trappene ved Såheim Kraftverk, og den gamle togbanelinjen tilbake til bobilparkeringen.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.