Fotturer,  Telemark

Kveldstur i Rjukan

Ble ingen topptur idag, men en fin kveldstur klarte jeg da å snike inn. Har kommet meg til Rjukan, og parkert på Bopilparken i Næringsparken her. Rjukan er et flott sted å besøke, med masse historie og flott og spennende arkitektur. Bilder og kart finner du i bunnen 🙂

Gikk opp på en grusvei der den gamle togbanen gikk før, og fulgte denne hel ned til Såheim Kraftverk. Måtte bare forsere en port på veien. Var en godt oppgått sti rundt denne. Prøvde først oppover, men der var det og en port. Ikke like lett å forsere denne. Men burde da vært mulig å gått hele veien opp til Vemork herfra:) Men blir å ta bussen opp der imorgen uansett. Blir spennende å besøke den gjenoppdagede kjelleren fra Hydrobygget.

Såheim Kraftverk

Såheim Kraftverk

Men tilbake til kveldens tur. Passerer kraftverket som ble bygget tidlig 1900 tallet, og var på det tidspunktet verdens største kraftstasjon. Og er fortsatt i drift. Bygget inneholdt og tidligere utstyr for å produsere nitrogenoksidgass. Men alt dette utstyret er i dag fjernet, og noe av denne bygningsmassen er omgjort til idrettsanlegg, Såheimhallen. Kraftverket får vann fra Vemork pluss diverse tilslag fra vann som kommer fra fjellsiden. Såheim produserte i sin tid 120 MW, og er nok effektivisert i dag og produserer nå 185MW.

Rjukan hytteby

Videre gikk turen igjennom ett byggefelt og kommer ned til Rjukan hytteby. Her er det masse småhytter, bygget i klassisk Rjukan-stil. Her krysser jeg Måna elven og kommer ut med Rjukan Kirke. Denne brant i 1965 under innspillingen av “Helter i Telemark“, men ble gjenreist/restaurert straks etterpå.

Månastien

Måna elven

Videre tar jeg turen langs Måna elva, og følger denne helt opp til innkjørselen til Hydroparken. Denne stien kalles Kjærlighetsstien, og er en del av en rundtur på ut.no. Plutselig er jeg tilbake i bobilparkeringen, og kan sette meg ute og ta en whisky, til jeg blir oppspist av knott. Da var det bare å sette seg inn å skrive blogg innlegg 🙂

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.