Fotturer,  Osterøy

Åsheimsveten og Tveitafjellet på Osterøy

Litt forhistorie først, bla litt lenger ned om du bare vil lese om toppturen 🙂 Bilder og kart finner du helt nederst 🙂

Må bare starte med å si at dette er en tur jeg fikk av fruen i bursdagspresang, og var en hemmelighet frem til torsdag. Fredag ble en plutselig feriedag, og jeg startet tidlig på turen oppover mot Bergen. Men kom ikke lenger enn til Randaberg før det stoppet opp. En bil hadde motorstopp i Rennfast og ble stående i kø en stund. Fant ut at jeg heller tar en annen vei. Så turen gikk dermed om Ryfast om Røldal, Odda, ferje fra Jondal til Tørvikbygd og til slutt over Kvamskogen.

Kom til Fotlandsvåg og tok inn på Fjordslottet hotell her. Et nydelig lite hotell. Men begynte å lure litt da jeg kom inn på rommet, og senga var i uorden. Men utenom det så var det helt fint. Ser og at det ligger en pakke på bordet her inne til meg. Dette er også en del av bursdagspresangen. Ett nytt stativ til Fotoapparatet. Foto var jo en stor del av opplegget på denne turen, skjønt at det måtte jeg ordne med selv :D.

Etter hvert kommer hotell bestyreren inn og beklager veldig. Det hadde visst ikke blitt ryddet på rommet jeg skulle ha, og jeg måtte dessverre bytte rom. Litt kjipt da jeg hadde et rom i enden av det ene gjestehuset med ekstra vinduer, og klarte akkurat å se Osterfjorden. Men det forklarte jo hvorfor senga var i uorden. Klarte akkurat ikke å se fjorden lenger fra naborommet som jeg fikk, men det betydde egentlig fint lite.

Turen til Åsheims veten og Tveita fjellet

Nå har det vært en uke med fantastisk sommervær, og da er det typisk at det skal snu når jeg er på en slik tur, men det så egentlig ikke så galt ut. Skulle være litt nedbør i løpet av dagen, men ikke av de store mengdene. Det verste kom nok i natt. Men når det er sagt, så kan det fort bli for varmt og når du skal opp en del høydemeter på turen.

Fikk meg en god frokost på hotellet, men hjemmelaga brød, stekt egg og bacon, og godt pålegg. Pakket i samme slengen en liten nistepakke til turen. Pakket og med meg det nye stativet, vannflaske, turjakken og kom meg av gårde i ca. 9 tiden.

Turen starter ved Fotlandsvåg Skule og idrettspark på en grusvei. Denne grusveien kan følges opp til Fotlandssætra, men det er og en snarvei som tar deg litt raskere opp. Dog noe brattere, men langt ifra uoverkommelig. Stien er ikke merket, men den er godt synlig og ikke vanskelig å følge i det hele tatt.

Fotlandssætra

Første stoppested er Fotlands Sætra. Vet i grunnen ikke noe om denne, men virker som om det er en privat hytte. Men du verden for en flott plass. Godt vedlikeholdt ser det og ut til å være, graset var slått og det var pent og ryddig.

Vetaskaret

Veien videre mot toppen går via Vetaskaret. en ganske bratt stigning opp her. Vil nok ikke anbefale denne på vinterstid. Men nå går det fint. Tungt, men helt fint 🙂 Stien slynger seg oppover og er lett å følge. Selv om bregnene er omfangsrike og dekker over stien til tider. Dette gjør at det ikke er like lett å se hvor du trør, og det er lett å gli og falle. Kommer til slutt til toppen og finner en skiltklynge som viser retningen til begge fjelltoppene. Først ut er Åsheimsveten.

Åsheimsveten (477 moh)

Det er bare 500 meter står det på skiltet, men det føles nok litt lenger enn det. Stien bukter seg oppover og samme stil som det jeg har gått til nå.

På toppen er det en varde, en vimpel og en stang som jeg ikke aner hva er til. Dette er lett å se fra lang avstand. Her får jeg og tatt bilde av varden med meg inkludert, takket være det flotte stativet. Et Rollei C5i i aluminium. Dette var lett å bruke. Lett å ta med seg.

Etter alt det obligatoriske av bilder, snap, registrering på ut.no og fjelltoppjakten, så går jeg tilbake igjen for å ta videre til Tveitafjellet.

Tveitafjellet (556 moh)

Tveitafjellet er noe høyere enn Åsheimsveten, men turen opp er lett å gå i et flott terreng. Vi kommer over tregrensen her, og vinden tar noe bedre her. Jeg ender opp med å ta på meg jakken underveis her, for vinden er noe mer påtakende her oppe. Men allikevel ikke mye til å være på topptur. Toppen her har og en varde, men har og en postkasse med besøksbok. Skriver meg selvfølgelig inn her. Kan ikke sette opp kamera her, da det blåser såpass at jeg er redd det vil blåse over ende. Men får unna det andre obligatoriske. Utsikten her er formidabel, og skyene på himmelen gjør seg godt på bildene.

Finner en lunere plass etterpå og slår meg ned og spiser matpakken, og får selskap av de jeg antar er en heipilerke, som er den mest tallrike spurvearten vi har på fjellet. Den sitter og steller seg og piper litt, men holder seg på god avstand fra meg 🙂

Her får jeg og pakket opp stativet og tatt en selfie på pauseplassen. Etterpå blir det å nyte utsikten over Osterøy og Osterfjorden.

Turen nedover

Nå er det bare å komme seg nedover, og det blir jo samme vei som jeg kom opp. Vetaskaret nedover er verre enn å gå oppover, men det ble bare 2 enkel gli og fall på veien. Det må være overkommelig. Etter Fotlandssætra blir det til at jeg følger veien nedover, og går ikke snarveien som jeg gikk opp. Men det er tungt nok for knær endog 🙂

Konklusjon

Osterøy er absolutt verdt ett besøk. Her er det mye flotte turer i godt terreng med god utsikt. Fikk til og med turen idag helt for meg selv. Møtte ikke på ett eneste menneske på turen.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.