Fotturer,  Gjesdal

Kveldstur til Edlands fjellet

Måtte nytte sjansen til å komme meg ut igjen. Føler det er evigheter siden sist 🙂 Og valget falt på Edlandsfjellet. Det er igrunnen ett veldig lett terreng å gå i, om ikke litt bløtt.

Parkerer bilen ved Neseskogen og starter å gå oppover skogen. Og litt for seint så oppdager jeg at jeg er på feil sti. Men blir stoppet av piggtrådgjerde når jeg prøver å komme med til rett sti. Ender med å gå ett lite stykke før jeg finner veien til der jeg skal.


Gammel kraftstasjon

Følger en traktorvei opp til en demning som demmer opp ett vann som heter stemmen. Her demmet Torger Edland opp vannet i 1911 for å bruke det til kraftproduksjon. Demningen ble bygget opp av kilestein og tettet med torv og jord. En høstkveld 1919 raste demningen og en mengde vann rant nedover fjellsiden og ned i Edlands vatnet. Men den ble bygget opp igjen, og leverte kraft frem til 1946. Fant informasjon om dette på Gjesdal Kommune(side 39)

Velger å gå til høyre ved Stemmen for å gå en rundtur som ender opp igjen her fra andre siden. Og stien er for det meste mer som en elv enn en sti. Det er veldig bløtt. Og enkelte plasser så synker både meg og Max godt nedi. Og etter at det er blitt mørkt, og hodelykta er kommet på. Så ramler jeg ned på knærne midt i et sørpehull. Heldigvis så gikk det ikke utover noe annet.


Toppen

Ved toppen, blir det en liten avstikker for å komme opp til varden. Her blir du møtt av en flott utsikt. Og selv om det er stummende mørkt, så var det i kveld klart i været og god sikt. Klarer nesten å se hele Jæren herfra. Fikk opp stativet og knipset noen bilder med lang lukkertid. Men De fleste av disse bildene ble uklare. Og det er nok fordi jeg ikke har ett skikkelig stativ, samtidig som det blåste litt på toppen. Hjalp nok heller ikke på at jeg måtte sette kameraet løst oppå stativet fordi jeg hadde ikke fått med meg skruen til å feste hurtigfeste til kamera. Men noen brukbare ble det heldigvis.

Etter en god fotopause på toppen så begir vi oss tilbake til stien og fortsetter runden. Vi kommer til 2 små vann som også er demmet opp. Begge disse vannene er med på å fylle vann til Stemmen som ligger litt lavere. Max ble veldig interessert i vannet her, og holdt nesten på å bade. Men han klarte å karre seg opp igjen. Mens jeg ler litt av han, så mister jeg balansen selv og klarer akkurat å fote meg tilbake. Nå kommer vi inn på en motorvei(les traktorvei) som vi skal følge helt ned til bilen.


Ikke månelyst

Registrerer at det er totalt mørke. Månen er ikke å se noe sted. Så jeg er glad jeg ikke skulle gjennom skogen igjen på vei nedover. Vi passerer demningen ved stemmen og følger traktorveien helt ned til veien, hvor vi tar av mot parkeringsplassen. Nå får Max los på ett eller annet, og jeg skimter noen refleksøyne som ser opp på oss. Men det var bare en hest og ett føll som var der. Og de kunne ikke brydd seg mindre om oss. Takk for denne gang. Bilder og kart ligger som vanlig under.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.