Fotturer,  Sandnes

Skrussfjell og Jøstolen

Har vært i konfirmasjon idag, og fikk anledningen å ta en tur ut etter denne. Godt å få gått av seg litt kaker og god mat. Valget falt i dag på Skrussfjellet. Her starter turen fra Alsvik Natursenter. Her er det jammen flott med mulighet for telting, i tillegg til å gå tur. Ned mot Kyllesvatnet så er det laget gapahuker som folk kan benytte seg av. Og her hørtes det ut til å være et godt lag. Oppe ved bygningene så er det masse benker under halvtak, med mulighet for grilling og bål. Her var det og gjeng som hadde rigget seg til.

Herfra kan du velgeå gå høyre eller venstre. Venstre starter med oppoverbakke med en gang. Høyre går et godt stykke før det bærer oppover. I sum tenker jeg at det er brattere oppover bakker om du går til høyre. Jeg gikk til venstre, og opp ett skar langs Duelifjellet. Er nok mulig å gå tur opp her og. Men det får bli en annen gang. Oppe av skaret så blir det inn i løvskog, og ut av denne så blir det beitemark med ungdyr. Her skal vi menge oss med dyrene, og håpe de ikke bryr seg for mye om det. Det var bare såvidt de enset meg der jeg nærmest lister meg forbi.

Over toppen her så ser jeg en gressmark som nylig er blitt slått. Og bonden er ute med rundballemaskinen. Men det virker som han har litt problemer, da gresset kom ut i en haug, og ikke som et velkjent traktoregg.

Etter å ha gått rundt denne marka, så blir det oppover mot skrussfjellet. Midt i bakken så treffer jeg på en grusvei som går hele veien opp.

Toppen

På toppen så er det ikke en varde, men en stor mast. Er ikke lett å finne informasjon om disse mastene på nett. Og det er vel ganske mye forskjellig som er montert her oppe. Men det betyr lite for min opplevelse av toppen her. Utsikten her på 303moh er ganske formidabel. Ser mot sørøst så finner jeg lett igjen silhuetten av Grimslifjellet, som vi besøkte forrige helg. Nordøst så ruver Øykjafjellet opp med sin 372 meter. Dette blir en tur ved en annen anledning. Bak der ser vi Rinnafjell og Kjøllenuten. Vestover så er det en liten topp til som er bortimot like høy som skrussfjell.

Stakkanuten er bare ett lite steinkast fra skrussfjell. Velger å ta pausen her borte. Finner frem telelinsa og knipser litt. hiver innpå en neve nøtter, og sitter og slapper av. Men bonden har fått gang på rundballemaskinen igjen, så her durer det godt oppover fjellsidene.

Nedover igjen

Pakker tilslutt sammen og starter på turen videre. Skal ned og rundt stakkanuten og der ser jeg at Jøstolen er lett tilgjengelig. Bestemmer meg for at denne skal jeg opp på med en gang. Ser på vei over en gjerdeklyver her at man ikke skal klappe hestene. Det er visst oppdaget Ringorm her. En hudsykdom som kan smitte mellom dyr og mennesker.

Det er ikke en tung og lang tur opp her. Men det er ett stup på sørsiden er som er ganske mektig. Kjenner at det suger litt i magen bare når jeg skriver om det her :).

Har ikke tenkt å være her oppe lenge. Det nærmer seg kveld, og selv om jeg har med hodelykt, så er det best å komme ned seg ned før mørket faller på.

Nå er det stort sett bare nedover igjen tilbake til Alsvik. Hele turen har vært lettgått i enkelt terreng, og resten av turen er likedan. og det varierer mellom løvtreskog og bartreskog om en annen. Og i løvtreskogen er det ett teppe av nedfallet løv. Det nærmer seg høst. Men idag har det vært helt fantastisk. T-skjortevær og helt vindstilt på toppene.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.