Fotturer,  Klepp

Tinghaug runden

Jysses, allerede en ny tur. Det ble en impulsiv tur ikveld. Hadde egentlig ikke tenkt på tur idag, men når Tobias drar frem et lite keyboard med mikrofon, og syns det er veldig festlig å lage feedback, så fant jeg ut at det var best å rømme fra stedet. Og så slo det meg at jeg hadde nettopp sett litt på Tinghaugrunden på Ut.no. Dette er jo en fin kveldstur.

Det ble mye tekst her, men trykk på knappen under for å lese mer og se bilder.

Og så har jeg dratt fram det gamle speilreflekskameraet som alltid var en trofast følgesvenn på turene jeg hadde tidligere. så jeg har ladet opp batterier og kastet noen av dem som ikke tar til seg strøm i det hele tatt. Og trodde jeg hadde funnet ett som var helt godt, men allerede etter kort stund, så var batteri indikatoren nede på halv tank… Men med litt rasjonalisering på strøm, og antall bilder, så kom jeg nesten hele runden før det gikk tomt… Så jeg er fornøyd.

Parkerte bilen ved Tu Skule, og startet på runden derfra. Da går turen igjennom byggefelt og ned til Nordlysveien. Ruten er behørig merket med de røde T’ene som vi er vant med fra fjellturene, men her er de mer moderne og er trykket opp på klistremerker og står med piler på skiltstolper som forteller deg hvilken retning du skal ta.

Inn nordlysveien så passerer du den nye Vardheia Ungdomsskule, som er ett samarbeid mellom Klepp og Time Kommune. Og rett etter du har passert skulen, så skal du brekke av til venstre. Da går det en grusvei som du skal følge ned til Frøylandsvannet. Anbefaler at du gjør deg kjent med ruten på kartet. Bruk gjerne GPX filen under, eller den du finner på Ut.no. Men den er for det meste merket med klistremerker.

Etter å ha gått en stund mellom frøylandsvannet og toglinjen, så skal du krysse over en bru og ta tilbake opp mot Lalandsvegen. Stoppet for å snappe litt over bruen, og tenkte at det hadde vært stilig om det kom tog mens jeg sto her… Men det gjorde det altså ikke. Ikke før jeg hadde kommet meg en hundre meter videre, så hørte jeg at godstoget kom. Jaja… orket ikke å løpe ned bare for å ta det bildet, får bli en annen gang.

Vel oppe på Lalandsveien så blir det en kort trasking på fortauet tilbake mot Kåsen, men skal igjen ta av fra veien opp mot høyre. Her har og ett gateskilt fått ett fint klistremerke på stolpen som forteller at her skal du opp. og denne veien ender i toppen av Tubakken uten at du trenger å forsere det bratteste partiet i Nordsjørittet. Men det er veldig god utsikt her fra toppen. Videre så skal du ikke gå mer enn ca 50 meter før du er på parkeringsplassen hvis du bare skal svippe innom Tinghaug.

Tinghaug er det høgaste punktet på Låg-Jæren, ca 102moh. Og er mest sannsynlig benyttet som Tingstad på Midt-Jæren. Og før du kommer til selve Tinghaug, så passerer du Grønhaug, en stor gravhaug som var reist til minnet om en mann som døde i vikingtiden (800-1050 e.Kr) og like ved står det en bautastein som ble reist av Lorange, som i sin tid, 1879, undersøkte gravhaugen på Grønhaug.

Vel oppe på selve Tinghaug, så her du en formidalbel utsikt over store deler av Jæren. Forstår ikke hvorfor jeg aldri har tatt turen opp her før. Men nå var det påtide å begi seg videre. Ut.no forteller at vi skal forsere en gjerdeklyver mot vest, men denne står nok mer nord enn jeg klarte å forstå idag, så jeg vandret nok litt utenfor den vanlige veien, men pytt pytt, jeg kom meg nå fram til Krosshaug for det. Krosshaug ligger vest for Tinghaug, og dette er og en stor gravhaug. Faktisk større enn den på Grønhaug. Men denne ble ganske hardhend behandlet, da jordmassene ble brukt til forbedring av åkrene rundt, og steinen ble brukt til gjerdematriale. Og det ble derfor store skader på funnet. Resten av haugen ligger idag slik den ble forlatt i 1869.

Rett etter jeg passerte Krosshaug, så kom jeg inn på den grusveien som jeg skulle kommet inn på litt tidligere, så da var det bare å følge denne. Og da kommer du etterhvert til en grind, der låsen er et halsbånd til en ku(tror jeg), så litt knotet å låse opp og igjen, men vi må ta oss det bryet og passe på at det er forsvarlig lukket, så ikke dyrene kommer på avveie.

Nå er det bare kort vei igjen til før jeg er nede på RV44 og siste etappe tilbake til bilen. Men før jeg kommer ned til fortauet så passerer du noen flotte eiendommer, der det er gjort flid med stell av hagen. Det ene huset er godt synlig fra Riksveien, og har litt runde former. Jeg kaller det bare for slottet 🙂

Dette er en tur som passer for de aller fleste. Men det kan jo bli litt bløtt på det lille stykket etter du har passert tinghaug og skal over marka. Ellers så er det stort sett asfalt eller grusveien du beveger deg på.

Spor fra GPS

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/20210803 – Tinghaugrunden – Spor.gpx”]

Last ned som rute

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/Tinghaugrunden.gpx”]

Related Images: