Fotturer,  Sandnes

Storaberget

For ett fantastisk vær å gå på tur i. Vi hadde valgt å gå til Storaberget i dag, og tenkte det ville være greit å komme tidlig ute. Spesielt siden Tour des fjords skulle svinse rundt i distriktet og stenge en haug med veier. Men det viste seg og at det var lurt å komme tidlig til parkeringsplassen og, siden det var mange som hadde tenkt seg hit denne helgen.

Denne turen gikk jeg med Ruben og en kollega for 10 år siden.

Grusvei i starten

Turen starter på grusvei, og denne varer ett godt stykke. Vi passerer den andre parkeringen nede på gården, og det var jo mange ledige plasser her og enda. Vi kommer til en grind der noen har hengt opp noen kuvett-regler. Nå skal vi inn på ku-mark. Er noen ulldotter som og er plassert her inne sammen med kyrne.

Kan være lurt å ha ett lite øye på bakken når en går langs grusveien her. Det var pepret med kuruker. Og når jeg er opptatt med å knipse noen bilder, er jeg uoppmerksom og trør i noe mykt… Jaja. Det slites vekk på turen.

Krigsminner og fornminner

Vi kommer opp til minner fra Krigens dager. Her er Grina Vannverk, som tyskerne bygde i 1943. Vannverket forsynte Sola og Forus med vann. Sandnes Kommune har laget ett fint hefte der du kan lese mer om dette. Vi kommer først til grunnmuren til vaktposten, før vi kommer til selve bassengbygningen.

Nå kommer vi til ett kryss, og kan velge å gå om Grindavatn, eller opp til Lomstjørna. Vi velger å gå den litt kortere turen til Lomstjørna. Og vi starter på en lang oppover bakke som virkelig får pumpa i gang. Og må ha en liten rast midt i bakken. Men kommer etter hvert opp til Lomstjørna, som er delt opp i to, og laget av totalt 3 demninger. Turen går over alle disse demningene. Og etter vi har passert den siste, så er det siste bakken opp mot Storaberget. Her treffer vi på en Bygdaborg. Noe som var en del av et forsvar, og vitner om ufred i landet. Dette har de kommet fram til at var på ca år 500.

Vi deler oss

Et stykke opp i bakken, må Linn gi seg. Beina er ikke helt med på notene lenger og trenger en pause. Men meg og Tobias rusler videre for å kunne nå toppen, og få det nødvendige vardebildet. Og knipse en haug med bilder av den storslåtte utsikten man får her oppe. Så går vi tilbake for å lunsje sammen med Linn.

Vi har på forhånd laget pannekakerøre som er helt oppi en 1,5liter flaske. Stormkjøkkenet rigges opp, Linn blander opp kaffe og kakao. Og så er det tid for pannekaker med sukker. Dette er favorittmaten til Tobias. Vi blir sittende her i ca 40 minutt, før vi pakker sammen. For så å begi seg på nedturen.

Vi deler oss igjen

Vi blir enig om at jeg kan ta turen ned via Grindavatn, mens jeg forserer Grastofjellet før jeg kommer ned til vatnet. Og Linn og Tobias går samme vei tilbake. Det er ca 1km lenger å gå denne veien. Men hadde veldig lyst å få meg med denne delen av turen og. Etter jeg har passert Grindavatn, kommer jeg til en sjakthus, med sjakt ned til tunellen der røret går ned til bassengbygningen. Både bassengbygningen og dette sjakthuset er i god stand. Og stien videre nedover mot krysset er flott og til tider trolsk.

Nå er det stort sett marsjfart nedover for å forsøke å ta igjen de to andre. Når jeg kommer ut av skogen og ser ned til sandtaket så får jeg en melding av Linn med et bilde hvor hun ser meg. Jeg ser dem på vei oppover siste bakken over sandtaket. Og denne siste bakken, er ganske lang og tung til å ha helt i slutten av en turløype.

Info

Turen er beskrevet som middels på Ut.no, og det er noen ganske lange stigninger her. Men er du god til beins og normal form så er det ikke problem å gå denne turen. Og det er heller ikke problem for barna å gå opp heller. Vondt å si hvilken alder de bør være, det kjenner nok dere foreldre på selv. Vår 7 åring hadde ikke problemer ihvertfall.

Lurt å komme tidlig for å få parkeringsplass dersom det er fint vær. Det er to parkeringsplasser som er ment for turen. En oppe med veien, og en litt lenger nede på gården. Bare passe på at det ikke blir for trangt for traktorer og utrykningskjøretøyer til å passere. I kartet under bildene, kan du trykke på ett ikon oppe til høyre for å laste ned GPS spor i GPX format.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.