Fotturer,  Randaberg

Randabergfjellet igjen

Ettersom jeg finner så stor glede av å komme meg ut på tur, så må jeg dele denne med flere. En måte er å dele erfaringer, bilder og informasjon her på hjemmesiden min. Andre måter er å få med andre, eller bli med andre på tur. Og en av de jeg aller helst drar med meg er Tobias, min yngste sønn på nå 7 år. Og turene ilag med han må tilrettelegges noe med tanke på at han har diverse utfordringer med ledd både i armer og ben.

Han ville ikke bli med på turen i går, så da fikk jeg han med meg i dag. Og da var det bare oss to. Og målet ble samme turen som igår. Men vi parkerte ved Sande Barnehage i dag. Vi avslutter turen med utforsking av barnehagen.

Turen starter med å gå på fortauet langs Tungenesveien, og skal inn Randaberggeilen. Langs vegen her så finner vi både Hereford kyr, og vi ser en fugl som har søkt tilhold oppå en sau.

Historien

Som nevnt i forrige innlegg, så er Randabergfjellet proppfullt med historie. Det er funnet spor helt tilbake til vikingtiden her på Randaberg. Skal ikke gå inn på alt som er av dette her, men vi passerer jo formasjoner som lett tar oss med tilbake til krigen. De har bygget en bru over det som jeg antar er skyttergraver fra krigen. Gamle skytestillinger og bunkere er fremdeles intakt, og mulig å gå inn i. Men de største er nok avstengt, og befinner seg bak låste gjerder. Tyskerne kalte Randabergfjellet for Høyde 69.

Gapahukene

Vi kommer frem til gårsdagens mål, men det er bare kikkerten som skal sjekkes ut her i dag. Vi skal nemlig inn til neste gapahuk. Det er 3 gapahuker på Randabergfjellet. En mot vest, en mot sør og så er det en ny og stor mot nord. Sistnevnte er bygd på dugnad av speiderne på Randaberg. Og de har førsteretten på bruken av denne. Men når de ikke benytter seg av den, så er den allment tilgjengelig.

Nye venner

Når vi kommer til den sørlige gapahuken, så er denne allerede inntatt av sauene. Og vi regnet med at de ville fort forlate plassen når vi kom. Men nei… Disse sauene var nok godt vant med folk, og satte pris på nærværet av oss. Og kom bort for å få kos. De likte godt å bli klødd mellom ørene :). Og de fulgte nøye med på mens vi rigget opp stormkjøkkenet og steikte pannekakene. Etter litt googling, så fant jeg ut at dette må dreie sei om gammelnorsk spælsau.

Etter maten så måtte vi ned i mitraljøsestillingen som var like ned forbi. Her nede er det 3 skyteskår som dekker et ganske stort område. Men er nok litt for overgrodd til å ha samme oversikten i dag.

Mat og turen videre

Etter mat var inntatt, og sekken pakket, bar det videre på stien mot tyskerbrakkene. Her hadde Heimevernet tilhold i mange år. Helt frem til 1996. Nå er det kommunen som eier bygget, og det brukes bla. a av Randaberg speidergruppe og Randaberg Sykkelklubb. Ellers har Randaberg Sanitetsforening kafe her hver søndag fra kl 12 til 16. Vi var nok en time for tidlig til å benytte oss av dette tilbudet.

Ville en rak tur bort til den tredje gapahuken og for å se hvordan den var. Og den såg da stor nok ut den. Men noen hadde slått opp telt, inne i gapahuken. Så vi lot dem få være ifred og tuslet ned til den sørlige parkeringen. Etter en liten fotoshoot på den gule benken, gikk vi til Sande Barnehage for å utforske. Fin barnehage.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.