Gjesdal,  Turer

Telttur til Månavatnet

Endelig kom vi oss på telttur igjen. Sist meg og Ruben var på teltur var i Uråddalen, men var uheldige med været, og det er ikke så mange gode teltplasser der oppe. Men det var jammen flere gode teltplasser ved Månavatnet. Heldigvis, for vi var ikke alene der oppe:)

Vi kom oss avgårde lørdag formiddag, og hadde en stopp på biltema på Bryne på veien. Måtte ha en presenning og noen småting til turen. Og vi kom oss avgårde fra p-plassen rett rundt klokken ett. Og vi var på ingen måte alene. Det var mange folk på vei opp, og mange på vei ned. Blant annet traff vi på John fra jobben med frue og hund:) Registrerte at det var mange utlendinger her oppe, mye øst-europeere, hvis jeg har klart å vurdere språket korrekt:)

Vi kom opp til det første platået, og tok av oss sekkene for å få oss en liten pause, og nyte fossen. Ruben holdt seg godt fast i trærne og passet godt på at faren ikke gikk for nære kanten:) Fossen er jammen et mektig skue. Og fossen er nok på nedtur når det gjelder styrke. Det fikk vi merke senere på turen da vannstanden i månavatnet sank med over en meter på de to dagene vi var der oppe. Men uansett, så er det verdt turen opp.

Les mer for hele historien og flere bilder:)

Bakken oppover er ikke over selv om vi har nådd fossen, det er enda litt oppover igjen før vi kommer til gården Mån. Og man er nødt å bli imponert over stien som er laget her. Det er brukt mange muskler og timer, og bæring for å lage det som er av gjerdet, rekkverk, broer, osv for at vi skal få en så enkel som mulig tur opp.

Vel oppe på gården Mån, fikk ruben seg en liten pause for å vasse litt i elva, og vi hadde oss noen kjekser hver før vi trasket videre. Nå er terrenget mye flatere, og det er bare noen små oppover bakker før vi kommer frem til Månavatnet. Vi har ikke tenkt oss forbi månavatnet denne gangen, og skal campe i sørenden av vatnet. Men jeg hadde en mistanke om at en gruppe ungdommer som tok forbi oss på vei oppover hadde tenkt å slå leir der jeg så for meg å campe. Og det fikk jeg jammen rett i. Men men, det var da en fin plass å slå opp teltet, bare 30 meter fra de andre. men valgte nok litt vel mye bakke der jeg fikk opp teltet. Noe jeg fikk merke iløpet av natta.

Må bare skryte av Ruben som jeg syns er kjempegrei å gå på tur med. Noe småsyt ble det når vi nærmet oss, men jeg hadde ventet meg mer syt enn som så:) Turen inn er rett rundt 3,5km, med en ganske så bratt oppover bakke i starten. Og han bar sin egen sovepose og sine egne klær, som var en total vekt på ca 2,5 kg.  Ser frem til at han kan bære litt mer på tur, så jeg slipper å bære det meste andre selv:) Min sekk var på 26-27kg.

Det var dårlig med mobildekning der vi var, så jeg tok meg en kjapp tur tilbake til ura for å se om jeg fant litt signal. Men inget hell der. Men Chivas fant nok ut at det er litt utfordrende å fote seg i en steinur. Plutselig var hun borte, og jeg fikk meg en real støkk. Men hun hadde ramlet nedi mellom to steiner, ca halvannen meter ned. Så jeg fikk lett tatt tak i henne og hjulpet henne opp.

Nå var det middagstid, og det var tomatsuppe som sto på menyen. Fikk rigget opp kokeapparatet, og begynte først med å koke vann, så jeg fikk meg en kaffekopp, og begynt på å fylle vannflaskene opp igjen. Vi kokte alt vannet vi drakk hele turen, og det fungerte veldig bra. Hadde en aluminiums drikkeflaske som jeg helte det  varme vannet på, så helte jeg det over på plastflasker senere når det var kjølnet.

Er forresten veldig fornøyd med det nye kokeapparatet, en Optimus Nova multifuel brenner. Men ser at jeg kommer nok til å kjøpe meg en adapter slik at jeg kan bruke brenneren i stormkjøkkenet. Det er til tider litt knotet med vindskjermen som følger med brenneren:) Har til nå funnet ut at det er fritidsparafin som har funket best. Og etter en 2 netters tur med en del koking av vann, og middaglaging, så er det fortsatt masse parafin igjen i 0,6l flaska:)

Etter middag, så ble det litt avslapping under ett tre med en god bok, mens Ruben lekte litt med noen isoporfly som vi kjøpte på biltema:) Og når klokka ble ni, så pakket vi oss inn i teltet for å legge oss for natta. Og nå fikk vi merke hvor “bratt” det var der jeg hadde satt opp teltet. for hver gang jeg snudde på meg, så skled jeg et par cm ned i teltet samtidig. Ble ikke mye soving på meg den natta. Ruben derimot, og Chivas, sov som 2 steiner.

Jeg var ute av teltet litt over kl 8 om morgenen, da hadde jeg sett nok i teltduken til at jeg gadd det mer:) Så da var det opp for å koke mer vann, og kose seg med en kaffekopp på morgenkvisten. Planen for dagen var å vente til ungdommene i det andre teltet sto opp og kom seg avgårde, så vi kunne flytte leiren vår ned dit. De skulle visst bare være denne ene natta. Men de sov til langt på dag føltes det som:) Vi fikk ihvertfall stått opp, spist frokost, slappet litt av og fisket litt før de kom seg opp… Ruben prøvde for første gang å fiske med vanlig snelle, og mestret dette kun etter kort tid:) Og fikk til noen veldig gode lange kast. Men fisken glimret med sitt fravær denne gangen. Så vi gikk opp til teltet og olstret med litt lek og avslapping igjen før ungdommene kom seg opp, pakket teltet og reiste.

http://gullbraa.com/tmp/Ruben_fisker_juni2011.wmv

Så da var det for oss å flytte telt og utstyr, og sette det opp igjen. Og nå var sola og kommet godt igang, så det var tålig varmt i lufta. Da var det bare å få på seg badebukse og sprinte ned i vatnet som IKKE var særlig varmt. Men vi fikk da dyppet oss, og tatt en liten kattevask:) Og så fikk vi kastet et par kast til med fiskestanga, og denne gangen var det jammen meg en liten pinne på 15 cm(mellom øynene) som ville ha spinneren og dermed endte sine dager i stekepanne, og som Ruben koste seg med:)

Faktisk så var det ganske stor trafikk med folk, små og store, unge og gamle, som travet forbi der vi lå, og skulle videre innover i dalen. Og noen andre kom og la seg til der vi hadde teltet vårt natta før. Og han ene der var en kjenning fra Randaberg. Må innrømme at det var han som dro kjensel på meg:) Og min husk var noe vag, men når hjernen hadde fått jobbet litt, så husket jeg han vagt igjen der:) Og senere var det en tidligere kollega som tok en avstikker for å fiske litt i Månavatnet og. Konklusjonen er at du må ikke regne med at alle teltplassene er ledige dersom du reiser opp en helg, pinse eller lignende og været er dugandes. Men ikke la deg skremme av det… Du finner kanskje ikke der du hadde tenkt, men det er nok av plasser å campe på, men du må kanskje lete litt lenger enn planlagt. Hvis du fortsatt ikke finner, så er det bare å gå tilbake til gården Mån, så er det masse fine plasser på moen der:)

Til middag denne søndagen, så var det stekt bacon og pasta carbonara som sto på menyen. Smakte fortreffelig. Og litt senere på kvelden løyet vinden nok til at vi kunne fyre igang bålet og grille litt pølser. Hadde funnet noen ved av gammel død einerbusk, og denne brant frisk og godt, men siden det ikke var så mye nåler igjen så var det minimalt med spraking og gnister:) Lot dette brenne helt ut før vi kveilet oss inn i soveposene. Det var litt bedre å ligg her, ja. Og jeg fikk sove litt mer enn første natta… Men spørs om det ikke investeres i et selvoppblåsende liggeunderlag til neste gang:)

Ruben hadde som vanlig ikke problemer med å sove, og fikk sove til klokka var rundt ti før jeg vekket han til frokost:) Og morgenen idag var noe kjøligere enn dagen før, og det syntes godt på Ruben. Men med litt mat i magen så ble alt så mye bedre….:) Blanda resten av eggene i en ziplock pose sammen med litt vann, salt og pepper og lagde eggerøre til oss:) mmm. Nydelig.

Etter frokost, så var det å bryte leir, og pakke sammen. og klokka var vel halv 12 når vi var klar til å gå. Og turen ned gikk betraktelig fortere enn turen opp. Men det er vel  bare helt naturlig. Og Ruben og gikk på og det var bortimot null klaging idag. Han var nok klar til å komme seg hjem igjen han og:) Hadde en stopp på broen i bakken på vei ned for å ta nytt bilde av fossen, og bare på disse to dagene var det synlig mindre vann i fossen.

Vel nede på p-plassen så var det en liten tur i elva og vasse litt før vi kom oss i bilen og kjørte hjemover. Du verden det har vært en flott tur.

Related Images:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.